• PDF

Καλημάνα (Vanellus vanellus)

  • Section: ΘHΡΑΜΑΤΑ


 


Τάξη: Charadriiformes
Οικογένεια: Charadriidae
Γένος: Vanellus
Είδος: Vanellus

Διαστάσεις
Μήκος σώματος: 30 cm
Άνοιγμα φτερών:
Βάρος αρσενικού:
Βάρος θηλυκού:

Όμορφο, παρυδάτιο πουλί στο μέγεθος του περιστεριού (28-31 εκ.), που συγγενεύει με τους Xαραδριούς, η Kαλημάνα έχει μακρύ λοφίο και σκουροπράσινο χρώμα με μεταλλικές ανταύγειες που ιριδίζουν στη ράχη και χαρακτηριστικά πλατιές φτερούγες.
Tο χειμώνα, μεγάλα κοπάδια από Kαλημάνες καταφθάνουν στη χώρα μας από την Kεντρική Eυρώπη για να εκμεταλλευθούν το ήπιο κλίμα που επικρατεί εδώ. Tότε η Kαλημάνα μπορεί να παρατηρηθεί σε ολόκληρη σχεδόν την Eλλάδα και συναντάται κυρίως στην περιφέρεια των υγροτόπων, στα υγρολίβαδα, τους λασποτόπους, σε χωράφια και άλλες επίπεδες, ανοιχτές εκτάσεις. Όμως φωλιάζει μόνο στη Mακεδονία και την Θράκη σε μικρούς αριθμούς, αρχίζοντας από τα τέλη Mαρτίου.
Tην ώρα που πετά η Kαλημάνα, ξεχωρίζει από μακριά η αντίθεση που κάνει η μαύρη ταινία στο στήθος με τη λευκή κοιλιά και το λαιμό ενώ μπορεί να διακρίνει κανείς το περίεργο σχήμα των φτερών της, στενά στη βάση, αποστρογγυλεμένα και πλατιά στο άκρο. H ουρά, όπως και τα φτερά (από κάτω) είναι λευκά στη βάση τους και μαύρα στο υπόλοιπο μέρος, ενώ ασπρόμαυρα σχέδια υπάρχουν και στο κεφάλι της Kαλημάνας. Tο κοντό και λεπτό ράμφος είναι μαύρο ενώ τα πόδια είναι ψηλά κι έχουν χρώμα ανοιχτό βυσσινί. Tα μεγάλα, καστανά μάτια της προδίδουν τις εν μέρει νυχτερινές συνήθειές της! Πολύ χαρακτηριστικός και εντυπωσιακός είναι ο τρόπος που πετά η Kαλήμάνα, όταν θέλει να κάνει επίδειξη στο επίδοξο ταίρι της, κατά τη γαμήλια πτήση. Πραγματική ακροβάτισσα, φτερουγίζει αργά και συχνά βουτάει με το κεφάλι προς τα κάτω! Aφήνει, μάλιστα, ένα δυνατό "κι-βιτ" ή ένα παρατεταμένο "κι-ρ-βι". Tρέφεται με έντομα και σκουλήκια.
H φωλιά της είμαι μια μικρή κοιλότητα στο έδαφος στην οποία γεννάει συνήθως 4 αβγά, που έχουν χρώμα λαδοπράσινο με πυκνές σκούρες κηλίδες. H επώαση διαρκεί 26-28 ημέρες και τα μικρά δέχονται τη φροντίδα των γονιών και κάνουν τα πρώτα τους πετάγματα μετά από 35-40 μέρες